Tillbaka till plugget.

Idag skriver jag ett litet kortare inlägg om just denna dag. Vad hände idag? Jo, jag har börjat skolan igen! Inte riktigt kanske, men jag kommer att studera tyska tre dagar i veckan - underbart! Varför? När man är Au Pair går man oftast på en språkkurs där man kan välja bland olika språk, oftast bland de språk som pratas i det landet man är Au Pair i, i detta fall tyska eller franska.
 
Jag kliver in i klassrummet. Där sitter för det mesta kostymklädda män och kvinnor som precis kommit från jobbet. Det sitter också inte kostymklädda män och kvinnor där. Åldern är mellan 25-40 år gamla. Alla möjliga nationaliteter var där - Mexiko, Kina, Italien, Kap Verde, Romänien, etc. Jag har valt att gå en nybörjarkurs, så vår första lektion var att lära sig "Ich heiße.." (Jag heter) och "Woher kommst du?" (Var kommer du ifrån). Det kunde jag redan, men det var roligt att hjälpa de andra som inte kunde. När jag berättade att jag är från Sverige är första frågan jag får "Är det mörkt där nu?". De frågade då klockan var 13:00. Jag förklarade hur de svenska soltimmarna fungerar på sommaren respektive vintern och då satt alla helt fascinerade över hur jag kan bo där. Det var nog det roligaste på hela lektionen. Annars så är läraren väldigt pedagogisk och bra. Hon pratar i princip bara tyska med oss, men jag förstår nästan allt hon säger. Alla studerande är otroligt trevliga och det är alltid kul att vara på lektion med någon som brinner för samma ämne.

En helg med vänner!

 
Denna helg har varit, liksom förra helgen, helt fantastisk! Fylld med aktiviteter. Lite snabbt om hur vardagarna har varit:
 
På morgonen lämnar Ben eller Josefin Alexandra på dagis då dagiset ligger i stan. När jag har lämnat Felicia på skolan så är det först en joggingtur som gäller. Då Luxemburg i princip bara består av backar upp och ner så är det rätt jobbigt att jogga, men jag lyckas iallafall ta mig framåt. När jag kommit hem och gjort mig fräsch för dagen så går jag på upptäcktsfärd i byn jag bor, läser en bok i det fina vädret eller går till grannbyn istället och går på upptäcktfärd där. Felicia slutar två dagar i veckan vid lunch, så dessa eftermiddagar blir fyllda med lekparksbesök och prinsesslekar med dockor. Alexandra gör oss sällskap när hon kommer hem på eftermiddagen med Ben eller Josefin.
 
Nu till helgen. Lördagen började med att direkt efter frukost ge mig in i stan för att vara med mina Au Pair-vänner som jag träffat här i Luxemburg. Vi har Petra och Linda som jag nämnde i inlägget "Baka baka liten kaka!", och så har vi Giada som är från Italien. Otroligt trevliga människor. Vi gick och kollade i skyltfönster, fikade och hade picknick i parken. Jag hade med mig en liten högtalare där vi spelade lugn house-musik för att njuta av dom sista varma dagarna. Plötsligt fick jag en idé! Varför inte lyssna på varandras nationalsånger nu när vi alla är från olika länder? Det var inte så förvånande att hela parken kollade konstigt på oss när dom hör den manskör som sjunger patriotiskt "Du gamla Du fria" (ja - jag sjöng självklart också med handen på bröstet (det gjorde också de andra med sina nationalsånger (inte lika högt som jag dock))).
 
På eftermiddagen samma dag skulle Felicia på kalas som jag fick följa med på. Absolut att jag följer med! Ballonger, tårta, fiskedamm - vem säger inte ja till det? Födelsedagskalaset var hos en svensk familj, men det pratades mest engelska då det för det mesta var barn från kompisens klass. Mycket mysigt kalas med härliga energiknippar till barn!
 
Idag var det att gå upp tidigt, äta frukost och sedan ta bussen till tågstationen. Där mötte jag upp Petra, Linda och Giada där vi tog buss, tåg och en buss igen (totala färdtiden var bara på en timme dock) tills vi tillslut kom fram till Esch-sur-Sûre - en mysig liten by i nordvästra Luxemburg. Otroligt vacker by med ca 300 invånare och skogen precis runt hörnet. Hela byn omringas av en liten flod som är fantastiskt fin. Efter att ha besökt borgarna uppe på dom högsta kullarna och gått runt i byn åkte vi tillbaka till stan där vi tog en kaffe och lysssnade på livemusik på ett av många torg i Luxemburg.
 
Det var min vecka! Imorgon börjar en ny vecka fylld av nya äventyr och prinsesslekar!
 

Ut på äventyr!

Denna helg var första helgen jag spenderat här i Luxemburg. Helt fantastisk har det varit! Det började med att jag på lördagen åkte med hela familjen till Wormeldange - en av vindistrikten här i Luxemburg, mest känd för sin Riesling. Den tredje helgen i september varje år firas Rieslingen i ett event som heter "Riesling Open" där många lokala vinproducenter erbjuder provsmakning av deras viner till mat och musik. Mycket trevligt, och gott! Efter provningen gick vi på en promenad jämns med floden Route du Vin som är landsgränsen till Tyskland. Det är lite häftigt att se att Tyskland ligger så pass nära som det gör. Enligt Google Maps är det ca 30 minuter med bil från Route du Vin till Belgien. Luxemburg är ett rätt litet land, men underbart.
 
Idag bestämde jag mig för att gå på en morgonpromenad kring där jag bor. Precis utanför huset finns stora åkrar och majsfält med majs som är redo att skördas. Det var väldigt frestande att plocka ner några i väskan, men jag lät bli. Från åkrarna som låg uppe på en kulle såg jag den lokala kyrkan och tänkte att det var mitt mål, sedan gå hem. Jag gick vidare och hamnade i ett villaområde med männsikor som hälsade på mig på luxemburgiska. Jag kan ett ord på luxemburgiska - "Moien", vilket betyder hej. Förhoppningsvis frågar de inte hur jag mår, för annars står jag där som ett frågetecken. För er som inte vet är luxemburgiska en blandning på tyska och nederländska med låneord från franska. Jag gick runt och kollade på dem fina husen, sedan hade jag plötsligt hamnat vid det lilla köpcentrumet där vi brukar handla mat och missat kyrkan helt. Jag passade på att köpa ett äpple som proviant till färden hemåt. När jag var påväg hem såg jag återigen kyrkan och tänkte att jag kunde gå den extra sträckan och sedan gå hem. Strax innan kyrkan hör jag musik som spelas. Jag vet inte riktigt var ljudet kommer ifrån då det ekar mellan husväggarna. När jag går runt en husknut möts jag av en stor högtalare som nästan skriker musik i mitt ansikte. En stor folksamling kollar på några kvinnor som dansar Flamenco på en scen i lila volangklänningar. Runt omkring scenen står det massor med matbås där varje bås har en egen landsflagga. Bland alla dessa flaggor ser jag Sveriges flagga och jag går dit. Jag frågar killen i båset vad det är för event som pågår. Han svarar att varje år anordnar kommunen "Fiesta Integrale" - ett event då de landsmän som bor i kommunen, men inte är från Luxemburg, delar med sig av sin kultur och maträtter som vem som helst kan komma dit och njuta av. Fantastisk idé! Jag passade på att testa Rúgbrauð (ett isländskt rågbröd), Paella (galet god risrätt från Spanien) och Samoussa (friterade degknyten från Indien) - sen var jag supermätt. Andra länder som deltog i eventet var Afghanistan, Portugal, Mauritius, Frankrike, Peru, etc. Efter att ha tagit ett sista varv kring alla bås gick jag hem. När jag kom hem insåg jag att jag hade varit borta i fem timmar. Jag hade tänkt mig en kort promenad, men tiden går fort när man har roligt!